Svaki roditelj želi da podigne srećnu i uspešnu decu i zato većina nas čita knjige, članke i koristi sve vrste teorija i metodologije za odgoje malog tinejdžera.

Zbog mnogih informacija na internetu, sve je više i teže da se ispiše i proceni tačno ono što nam je potrebno. Najvažniji je kredibilitet – traži dečijeg psihologa ili ljude koji učestvuju u razvoju deteta.

U većini literature o tome dolazi do sledećih zaključaka o tome kako naše dete postaje srećno. Većina ovih metoda je izuzetno osnovna.

1. Srećni roditelji = Srećno dete.

Svi znamo da dete uči osnovne navike kao imitiranje. Isto važi i za emocije. Ako je dete okruženo radošću, srećom i osmeha, mnogo je verovatniji da će rasti kao srećno i nasmejano. Hoćete da kažete da je život prenapet i da je u svakodnevnom životu stresno nasmejani i da demonstrira radost? Jeste! Pokušajte, na primer, kada ste kod kuće kod kuće, uradite nešto što vam se dopada, čak i ako je tako jednostavno kao pojesti parče čokolade. Ovo će povećati vaše raspoloženje. Dobra ideja takođe bi bila da se uradi brz trening ili šetnja. Fizička aktivnost takođe podiže nivo raspoloženja i vi ćete biti kao nova osoba.

2. Nemojte zanemariti sebe.

To je greška koju ne treba dozvoliti. Pronađite vreme za sebe, pročitajte dobru knjigu ili gledajte lep film, uradite nešto što vam pruža zadovoljstvo. Kada se brinete o sebi kada se osećate radosno uz malo zadovoljstva koji ste osetili, onda ćete to poneti detetu.

3. Slušajte!

Čak i kada su problemi u vašoj deci ili iskustva nevažni, nemojte im pokazivati, ali slušajte i shvatite to ozbiljno. Na taj način ćete im pokazati koliko su vam važne, a to je i jedna od temelja na kojima je izgrađena sretna osoba.