Bebica je jedna od najrazmotrenijih tema prve godine. Srpski pedijatri se sve više zalažu za takozvani poslednji izvor struje posle 6 meseci starosti deteta. Kada mali čovek može da učestvuje u velikoj meri čak i da kontroliše proces. Taj pristup odavno je dokazao svoje beneficije i samim tim je u zemljama zapadne Evrope i sad.

Novi trendovi uče savremenog roditelja sa mnogo više raznovrsnosti i prilagodljivosti u metodama. Pored tradicionalne opcije sa pripremnim načinima, već postoji pedagoška sila.

Ovo je izvor mešavine hrane odraslih, kao i hrane koji voli beba. Beba se pruža velikim komadima hrane koje dete treba da odabere i prenese samo u usta.

Namirnice koje se daju čuvaju ukus, boju i oblik što je više moguće, za razliku od homogenizovanih neprijatnih boja.

Tako, pored svoje fiziološke funkcije, stiče društveno-kognitivne vrednosti. Dakle, beba može da poznaje boju, doslednost, oblik i ukus različite hrane i jede sama, što je mnogo zabavnije od pasivnog uzimanja hrane sa kašikom. Specijalisti za razvoj iz ranog detinjstva takođe su jednoglasni u svojoj podršci. Smatra se da je to jedan od načina na koji možete da gradite bolje namirnice, jer će se dete navikati na vrstu hrane i neće im biti nepropisno.

Specifičnost ovih novih, prilično zaboravljenih metoda, jeste da bi hrana trebalo da bude lagano obrađena. Dakle, sa jedne strane ne predstavljaju problem za još uvek razvijanje digestivnog sistema bebe, ali i da zadrže svoje nutricionske vrednosti. Utvrđeno je da plodovi i povrće zadržavaju svoje hranljivim vrednostima najbolje u lečenju toplote do 50 stepeni Celzijusa. Kada su enzime i vitamini i dalje očuvani u gotovo nenepromenjene formi.